PETANQUE I KORTE ORD

- en anderledes måde at mødes på i en venskabelig, spændende og fascinerende  atmosfære

- fyldt med fransk charme, italiensk temperament - og dansk hygge

- sporten - hvor der på eliteniveau kræves stor koncentrationsevne og god fysik

- sporten - hvor den glade livsnyder også kan være med

- sporten - hvor der ikke kræves den store investering for at komme i gang

- spillet - hvor grundreglerne er overskuelige - og kan læres hurtigt

- sporten, der kan spilles af begge køn, store og små, gamle og unge på lige vilkår

PETANQUESPILLETS HISTORIE

Boulespillets historie

Boule er en fælles betegnelse for flere kuglespil, hvoraf petanque er det ene.

For to millioner år siden startede Homo Erectus en form for boule. Han brugte blandt andet sten til at nedlægge fugle og mindre dyr med, og for at opnå en større træfsikkerhed er det ikke usandsynligt, at han er begyndt på en form for kastetræning, ligesom vi kender det i dag.
Men der er også andre ting, der kan fortælle os noget om boulespillets begyndelse. I grave i Ægypten har man fundet boulekugler, der ved kulstof 14 metoden har kunnet dateres til cirka 4000 før vor tidsregning. Fra samme sted har man ligeledes fundet fresker med boulespillende personer. Også i det antikke Rom og i det gamle Grækenland, har man fundet spor efter boule.
Pave Julius den 2. indkaldte for eksempel boulespillere til sine stenkastende kompagnier.

Først i begyndelsen af middelalderen spredtes boulespillet til Frankrig, England og store dele af Tyskland, men allerede i år 1300 forbød den franske Kong Karl den 5. boule, fordi hans soldater hellere ville spille boule end øve sig i krigskunst.

Boule har alle dage været pøbelens spil i Frankrig, men den 7. september 1629 forbød parlamentet i Paris indbyggerne at spille boule.

I slutningen af 1800-tallet levede en mand ved navn Jules Lenior, fransk mester i Le Jeu Provencal. På grund af gigt udviklede han petanque. Det betyder, at der den dag i dag i den lille fiskerby Ciotat findes en mindeplade, hvorpå der står: "På denne plads skabtes i 1910 spillet Pied tanque".
I 1935 var der ca. 135.000 spillere i Europa, og i 1958 dannede man det internationale forbund FIPJP (Federation Internationale de Petanque et Jeu Provencal).